search
Burcu Ünüvar
Burcu Ünüvar
Diğer Yazıları

Genç Nüfus İstihdamına Bakış: NEET’tik Gençler?

Dinamik bir Türkiye ekonomisine giden yolda daha ileriye daha hızlı ulaşmak isteyenler genç nüfusa bakmalı. Çünkü aslında orada önemli ve kaçırılmaması gereken fırsatlar var. 2016 verilerine göre 15-34 yaş arası grup Türkiye nüfusunun %32’sini oluşturuyor. Bu grup aynı zamanda ülkenin geleceğini de ellerinde tutan grup. Dolayısıyla genç nüfus istihdamı, büyüme ve kalkınma yolunda mutlaka konuşulması, gözetilmesi gereken bir konu.

Rakamlara bakarken, çok popüler olan “NEET” kavramı ile başlayalım: Eğitimde, işte, stajda olmayan genç nüfus (Neither in Education, Employment, Training). Sonra da “NEET’tik gençler?” diye soralım.

  • 15-29 yaş arası nüfusta Türkiye’de eğitimde, işte, stajda olmayan genç nüfus oranı %28,2
  • OECD ortalaması ise %13,9
  • Türkiye’de işgücünü kadın-erkek olarak ayırdığımızda, 15-29 yaş arası kadınlarda eğitimde, işte, stajda olmayan genç nüfus oranı %41,5...şampiyon
  • 20-24 yaş arası kadınlarda, eğitimde, işte, stajda olmayan genç nüfus oranı daha da yüksek: %47,3...yine şampiyon
  • 15-29 yaş arası erkeklerde oran %15,2

Bu yaş aralığını değiştirmek de mümkün. 15-19 yaş grubuna bakarsak, Costa Rica en kötü ülke (%19), ardından Türkiye (%18,4) geliyor (OECD ortalaması:%6). 20-24 yaş arası gençlerde Türkiye %32,9 ile yine en sonda yer alıyor (OECD ortalaması: %16,2).

NEET konusunu, “geniş tanımlı bir genç nüfus işsizlik oranı” genel çerçevesinde incelemek eksik kalacaktır. Malumunuz klasik istihdam yaklaşımlarının ilk akla getirdiği iş çevrimi ve büyüme konularıdır. Oysa NEET’in içine dahil edilen “eğitim” ve “staj” kısıtları, konunun büyümeden daha öteye bir vurgu yaptığını gösteriyor, göstermeli. Diğer bir deyişle hadise; sanayi üretimini 1-2 puan arttırmanın ötesinde bir yerlere temas ediyor. Nereye mi? Eğitime ve planlı büyüme-kalkınma modellerine…

 

Kaynak: TÜİK, TSKB Ekonomik Araştırmalar

NEET içerisinde yükseköğrenimlerinin payı artıyor. 2014’te %9 olan bu oran 2017’de %14’e yükselmiş. Benzer şekilde meslek liseleri / teknik lise mezunlarının da NEET içindeki payı 3,8 yüzde puan artmış. Düşüş ise lise altı eğitimde görülüyor.

İş yarattığımız grubun eğitim seviyesi, büyüme modelimizin içeriğini sorgulamamızı gerekli kılıyor. Yükseköğrenim alan gençler içinde NEET’in payının artması da, eğitim kalitesini gündeme getiriyor. Tespit net, konu önemli!