search

Kalkınma bankaları iklim projelerine her zamankinden daha fazla kaynak ayırıyor

Afrika Kalkınma Bankası (AfDB), Asya Kalkınma Bankası (ADB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Amerika Ülkeleri Kalkınma Bankası (IDBG) ve Dünya Bankası Grubu (WBG) tarafından birlikte çıkarılan ve 2017 yılının verilerini de içeren “Çok Uluslu Kalkınma Bankaları’nın İklim Finansmanı” raporunun son sayısı yayımlandı. 2011 ve 2017 yıllarına ait verilerin açıklandığı raporda, dünyanın en büyük altı çok uluslu kalkınma bankasının iklim finansmanı için ayırdığı kaynağın son 7 yılın en yüksek rakamına ulaştığı anlaşılıyor.

2017 yılında ayrılan toplam kaynağın, yaklaşık 28 milyar doları yani yaklaşık yüzde 80’i iklim etkilerini azaltma projelerine ayrılırken, geri kalan kısmı ise iklim değişikliğinden etkilenen ekonomilerin iklim adaptasyonu projeleri için kullanılmış.

 

Bunlara ek olarak;

  • iklim yatırım fonları (CIF)
  • küresel çevre imkânı vakıf fonu (GEF)
  • küresel enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji fonu (GEEREF)
  • iklim eylemi için AB fonları
  • yeşil iklim fonu (GCF)

ve bu tür diğer fonlar aracılığıyla, iklim değişikliği projelerine geçen sene yaklaşık 52 milyar dolarlık finansman ayrıldığı görülüyor.

Çok uluslu kalkınma bankaları, 2015-2017 yılları arasında Türkiye’de iklim projeleri için toplam 6,5 milyar dolar değerinde finansman sağlamış durumda. Geçen sene tedarik edilen toplam iklim finansmanı kaynağından en büyük payı Hindistan ve Çin alırken; Arjantin, Meksika ve Mısır’a sağlanan fonlardaki önemli artış da dikkat çekiyor.

İklim projelerinin finansmanı konusunda atılan adımlar son derece önemli. Ancak şüphesiz önümüzde yürünmesi gereken uzun bir yol var. Son yıllarda gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarında normalleşmeye başlamalarıyla birlikte küresel likiditeye dair endişelerin arttığı hatırlandığında, konunun önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır. Likidite şartlarının değiştiği yeni küresel sermaye piyasaları düzeninde, tema bazlı kaynakların göreli öneminin arttığı ve kalkınmanın finansmanı gündeminde daha da ön planda yer almasının beklendiğini not edelim, takipte kalalım.