search
Burcu Ünüvar
Burcu Ünüvar
Diğer Yazıları

Dikkat, Takipteyim

IMF ve Dünya Bankası’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington, DC’de gerçekleştirilecek yıllık toplantısının zamanı geldi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, toplantıları takip etmek için orada olacağım. Bu toplantılar artık benim öğrenciliğimdeki gibi değil. Bir yandan salonda toplantıyı dinliyor, diğer yandan organizasyon sahiplerinin telefonumuza yüklememizi istediği uygulamadan sorularımızı paylaşıyor, diğer taraftan da yine onların ricasıyla sosyal medya üzerinden yayın yapıyoruz. Bence pek de güzel oluyor bu sistem, çünkü toplantı tanıklığımızın dijital ayak izini bırakarak, sonraki dönemin fikirsel takibini kolaylaştırıyoruz. Bu yılki toplantıların dilinde ciddi bir “temkinli duruş” güncellemesi bekliyorum. Ama bunu söylerken de açıkçası yanlış anlaşılmaktan korkuyorum. Çünkü aslında daha geçen yıl bile, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun temkinli bir başlığı vardı ve zaten büyümenin önündeki risklere işaret ediyordu (Challenges to Steady Growth). Ancak ekonomistlerin bu temkinli duruşu, politika yapıcılara yansımamıştı. Her zamanki gibi geç de olsa, ekonomistlerin dediğine geliyoruz, geleceğiz. O nedenle güncelleme devam edecek.

Birinci grafik, 2014’ün Nisan döneminden başlayarak, IMF’nin 2019’a dair küresel büyüme ve enflasyon tahminlerindeki değişimi gösteriyor. Dikkat! 2014’te %4,05 olacağı umulan 2019 büyümesi için son tahmin %3,33. 2018’in ikinci rapor döneminden itibaren ise küresel büyüme tahmini aşağı geliyor. Enflasyon beklentilerindeki durum biraz daha farklı. 2017’nin ikinci rapor döneminden başlayarak küresel enflasyon tahminleri hep yukarı gelmiş. İlk aşağı yönlü güncelleme ise 2019’un Nisan’ında gerçekleştirilmiş.

Bu kısım, küresel görünümde sürpriz faktörünün hâlâ ne kadar güncel olduğunu hatırlamamızı sağlıyor. Fakat grafikleri yaparken benim asıl dikkatimi çeken konu, gelişmiş ülkelerin 2019 büyüme tahminindeki değişim oldu (bknz: Grafik-II). 2017’nin sonundaki rapor ile 2018’in başındaki rapor arasında neredeyse yarım puanlık bir yukarı yönlü güncelleme var. Sonrasında ise aynı miktarda aşağı yönlü bir güncelleme görüyoruz.

Bize ne çarptı bilmem ama şurası kesin ki, tüm temkine rağmen yakın zamana kadar bu şiddette bir darbe beklenmiyormuş. Hele gelişmiş ülkelerdeki durum olduğundan güvenli zannediliyormuş. Riskleri gördüysek eğer, ne yapacağımızı da konuşalım mı? Sizin için Washington, DC’de takipte olacağım!