Ekonomik Desteklerde Temiz Enerji Fosil Yakıtların Gerisinde
COVID-19 salgınının yarattığı olumsuz ekonomik koşullar içerisinde hükümetler çeşitli destek paketleri açıklamayı sürdürüyor. Enerji sektörü de bütçe transferleri, vergi afları, krediler, teşvik düzenlemeleri ve çeşitli hibrid mekanizmalar yoluyla kaynak aktarılan sektörlerden biri.
IISD’nin (Internatonal Institute for Sustainable Development) G20 ülkelerinin resmi dokümanlarından yararlanarak derlediği veriler, bu ülkelerde farklı enerji kaynaklarının COVID-19 sonrası ortaya konulan politikalar ile ne kadar desteklendiğini ortaya koyuyor. Çalışma salgının başlangıcından 26 Ağustos tarihine kadar geçen sürede, fosil yakıtlar için hükümetlerin yaklaşık 204 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduğunu ortaya koyarken, temiz enerji kaynakları için desteğin 138,6 milyar dolarda kaldığını gösteriyor. Detaylara inildiğinde yalnızca dört ülkenin (Almanya, Brezilya, Çin ve Fransa) bu süre zarfında temiz enerji desteklerini fosil yakıtların önüne koyduğu görülüyor.
G20 hükümetlerinin salgın karşısında kaynakları hızlı biçimde ekonomiyi desteklemek için kullanabilmiş olması, aynı çevikliğin iklim eyleminin artırılmasında gösterilmesi halinde başarılı sonuçlar alınabileceğine işaret ediyor. Salgın, ekonomi politikalarında sürdürülebilirliğin önemini bir kez daha hatırlatırken, ülkelerin finansman politikalarını yeterli derecede değiştiremediği görülüyor. Bu anlamda, düşük karbonlu bir gelecek için krize karşı verilen tepkide hükümetlerin daha stratejik davranmaları gerektiği ortada.