SKH Bonolar ve global uygulamalar
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri olarak adlandırılan “SKH”ler 1992’de BM bünyesinde başlayan bir çalışma ile şekillenerek günümüzdeki halini aldı ve Eylül 2015’te BM Genel Kurulu tarafından 2030 hedefiyle 17 adet hedef belirlendi. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu hedeflere ulaşabilmek için yaklaşık olarak 4 trilyon USD fona ihtiyaç duyuluyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH-SDGs) bağlantılı projelere 2018 itibariyle 1,4 trilyon USD yatırım yapıldı, kalan yatırımlar için ise yaklaşık 2,5 trilyon USD tutarında bir fonlamaya ihtiyaç duyuluyor. Climate Bonds Initiative (CBI) tarafından da 2020 yılında 1 trilyon USD seviyesinde yeşil / sürdürülebilir / sosyal tahvil ihracı gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.
SKH’ler ile tüm insanlığın ve dünyanın barış ve refaha ulaşması hedefleniyor. Bu hedefler arasında: 1-Yoksulluğa son, 2-Açlığa son, 3- Sağlıklı Bireyler, 4-Nitelikli Eğitim, 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 6-Temiz Su ve Sıhhi Koşullar, 7-Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, 10-Eşitsizliklerin Azaltılması, 11-Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları, 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim, 13-İklim Eylemi, 14-Sudaki Yaşam, 15-Karasal Yaşam, 16-Barış ve Adalet, 17-Hedefler için Ortaklıklar yer alıyor.
Global olarak gelişmekte olan Yeşil / Sürdürülebilir / Sosyal tahvil piyasasına “SDG Bonds” ile yeni bir yaklaşım kazandırılmaya çalışılıyor. 17 hedeften birisinin ya da birkaçının finansmanını hedefleyen ve bu yönüyle diğer sürdürülebilir tahvillerden ayrılan bu ürün global piyasalarda, özellikle yeşil tahvil alanında deneyim sahibi ve sürdürülebilirliğin finansmanı alanında yıllara dayanan tecrübesi bulunan kuruluşlar tarafından ihraç edilmeye başlandı.
- 2017 yılında Dünya Bankası, BNP Paribas tarafından önderlik edilen bir girişim aracılığıyla ilk SKH Tahvil ihracını gerçekleştirdi. Tahvil Fransa ve İtalya’da mukim yatırımcılardan yaklaşık 163 milyon EUR fon toplamış oldu. Tahvilin kapsadığı SKH’ler; cinsiyet eşitliği, sağlık ve sürdülebilir altyapı temalarıydı.
- Aynı yıl HSBC tarafından ilk kez bir ticari banka aracılığıyla SKH Tahvil ihracı gerçekleştirildi. Tahvil için HSBC tarafından belirlenen kullanım alanı, BM SKH’lerinin herhangi biri ile ilişkili olarak projeler olarak ifade edildi ve tahvil sürdürülebilir / yeşil / sosyal olarak sınıflandırıldı.
- 2017 sonlarına doğru Australia and New Zealand Bank (ANZ) tarafından bir SKH tahvil ihracı daha gerçekleştirildi. ANZ tahvil altından finanse edilebilecek alanları biraz daha daraltmıştır. ANZ tarafından finansmana konu olabilecek başlıklar 9 sürdürülebilir kalkınma hedefi ile sınırlandı.
- Nisan 2018 tarihinde ise BBVA tarafından bir SKH Tahvil ihracı gerçekleştirildi ve kullanım koşulları geniş tutularak tüm SKH’leri kapsayacak şekilde düzenlendi.
2017 yılında hedeflerin sadece ve doğrudan bir tanesinin finansmanını öngören tahviller de ihraç edilmeye başlandı. National Australia Bank ve IFC tarafından “Gender Equality Bonds” ihraç edildi. 5 numaralı hedefi içeren bu bono ile cinsiyet eşitliğini destekleyecek yatırımların finansmanı için adım atılmış oldu.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılabilmesi için finansal kurumların bu alanda daha yaratıcı olması bekleniyor. tek bir SKH’yi finanse etmekte çeşitli zorluklar olmakla birlikte , tek bir SKH’yeodaklanan tahvillerin yaygınlık kazanabileceği tahmin ediliyor.
Bunlar da İlginizi Çekebilir



