search

TSKB için kurumsal yönetim ve yasalara tam uyum, sürdürülebilir ekonomik performansın güç kaynağını, etik ve dürüst rekabetin çerçevesini, paydaş menfaatlerini dengelemenin ve gözetmenin temel aracını oluşturuyor.

Bu noktalardan hareketle kurumsal yönetim ve yasalara tam uyumu, bankacılığın sorumlu bir anlayışla yürütülmesini önemli bir temel taşı olarak kabul ediyoruz.

Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum

TSKB olarak Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayınlanmış bulunan Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne sürekli ve tam uyumu hedefliyoruz. Bu ilkelerin hayata geçirilmesinin, gerek ulusal ve uluslararası sermaye piyasalarının gelişmesi, gerekse Banka ve paydaş kitlesinin menfaatleri açısından son derece yararlı olduğuna inanıyoruz.

Kurumsal yönetimde öncü kuruluşlar arasında yer alan Banka, 2021 yılında kurumsal yönetim derecelendirme notu ile en yüksek nota sahip kuruluşlar arasındaki yerini korumaya devam etmiştir. 19 Ekim 2021 tarihinde Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılan değerlendirme neticesinde,

TSKB'nin kurumsal yönetim derecelendirme notu 10 üzerinden 9,56'dan 9,59'a yükselmiştir.

TSKB’de Risk Yönetimi

Risk yönetimi, sermaye ve diğer kaynakların hissedarlara maksimum getiriyi sağlayacak plasmanlara aktarılması sürecinde temel bir araçtır. TSKB olarak risk yönetimini, kurumsal yönetimin ve sürdürülebilir başarının temel taşlarından biri olarak benimsiyoruz.

2008-2009 küresel ekonomik krizi, risk yönetimi kavramını dünya çapında her zamankinden daha önemli bir konuma taşıdı. Türk bankacılık sektörü, 2008 yılının son çeyreğinden itibaren Türkiye’yi de etkilemeye başlayan finansal krizden başarılı bir performans sergileyerek dünya çapında bir örnek oluşturdu. Bu sağlıklı sonucun elde edilmesinde, 2000’li yılların hemen başında gerçekleştirilen yapısal değişimin çok büyük rolü oldu.

TSKB olarak yasalara tam uyum ile şeffaflığa ve hesap verilebilirliğe büyük önem veriyor, ülkemizde son dönemde risk yönetimi alanında uygulamaya alınan yeni düzenlemelerin gereklerini eksiksiz yerine getiriyoruz. Bu süreçte risk yönetimi fonksiyonlarımızı etkin olarak yeniden yapılandırıyor, güçlendiriyoruz.

TSKB’de risk yönetimi sürecimizle, kârlı ve sofistike bankacılık işlemlerinin hayata geçirilmesine imkân tanıyan çağdaş analiz yöntemleri kullanarak Banka yönetiminin karar alma sürecine sürekli ve sistemli girdi sağlamasını hedefliyoruz.

Suç Gelirlerinin Aklanması Ve Terörün Finansmanının Önlenmesi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de para aklama ile mücadele konusunda çalışmalar yürütülüyor.

2006’da kabul edilen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” ve 2013’te kabul edilen “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun” para aklama ile mücadelenin ülkemizdeki yasal çerçevesini oluşturuyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele eden kurum statüsündedir. Türkiye’de bankacılık sistemi yolu ile kara para aklanmasının önlenmesi amacıyla yatırım bankaları hariç olmak üzere uyum programı hazırlama yükümlülüğü 2008 yılında yayınlanan yönetmelikle zorunlu hale geldi.

TSKB olarak suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda Türkiye’de geçerli mevzuata tam uyumu benimsiyor, iş süreçlerinde gerekli olan kontrol, uyarı ve diğer mekanizmaları eksiksiz yürütüyoruz.

TSKB İç Kontrol Merkezimizle günlük bazda gerçekleştirilen izleme ve iç kontrol faaliyetlerini sürdürüyoruz. Uyum Programı’nın bütününün etkinliği ve yeterliliğini denetleyerek, aksaklıkları Yönetim Kurulu’na düzenli olarak raporluyoruz. Diğer taraftan TSKB’de gerçekleştirilen müşteri işlemleri günlük, aylık ve üçer aylık dönemlerle kontrol edip raporluyoruz.