search

TSKB olarak çevresel ve sosyal etki yönetiminde hem banka içi faaliyetlerinden kaynaklanan tüketim rakamlarını hem de kredilendirme hizmetlerimizden kaynaklanan dolaylı riskleri ve katkıları dikkate alıyoruz.

İç Etkilerimizin Yönetimi

2005 yılında kurduğumuz Çevre Yönetim Sisteminin hemen ardından ISO 14001 Sertifikasını aldık. 2008 yılından bu yana karbon ayak izimizi ölçmekle kalmayıp aynı zamanda nötrleyerek Sıfır Karbon Bankacılık yapıyoruz. 2012 yılından bu yana ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Standardı kapsamında yıllık denetimden geçiyoruz. Bu kapsamda 2011 yılında belirlediğimiz düzenleyici ve önleyici faaliyetlerin 2012 yılında uygulanmasıyla ulaştığımız emisyon değerini baz değer olarak kabul ediyoruz.

Bankacılık Etkilerimizin Yönetimi

Bir finans kurumu için çevresel ve sosyal risk kapsamındaki en önemli konunun hizmet faaliyetlerinden kaynaklanan dolaylı risklerin ve katkıların ölçümlenmesi ve yönetilmesi olduğuna inanıyoruz. Bu yaklaşımla, yatırım tutarından bağımsız olarak kredi sağlayacağımız her projenin çevresel ve sosyal riskini ölçümlüyoruz. Bu ölçümlemede kendi geliştirdiğimiz Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirme Aracımızı (ERET) kullanıyoruz.

Çevresel riskin ortalamanın üzerinde çıkması ve/veya riskin yüksek bulunması durumlarında, çevresel etkilerin nasıl azaltılacağı ve nasıl izleneceğini müşterilerimizle iş birliği içinde hazırlanan bir plan dahilinde yapılandırıyoruz.

Kredilerin SKA Haritalandırması

 “TSKB Kredi Temaları-Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Eşleştirme Çalışması” kapsamında bankamızın belirli kredi temaları çerçevesinde sağladığı finansmanın BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile uyumunu ölçüyoruz. 2018 yılında limit bazlı başlattığımız, 2020 yılında güncelleyerek risk bazlı bir bakış açısı kazandırdığımız bu çalışmayla iş dünyasına sunduğumuz kredilerin 17 SKA ile ilişkisini inceleyerek sürdürülebilir kalkınmaya dönük katkımızı metodolojik olarak ölçüyoruz. Bu çalışmayla mevcut durumu ortaya koyarken, gelecek finansman planlarımızı da SKA bağlantılı olarak tasarlıyor, bu yönde üye olduğumuz finansal kulüpler ve kalkınma finansmanı kurumları ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz. 2021 yılında ise, bu amaçla kredilerin SKA Haritalandırması Çalışma Grubu'nu kurduk ve bu projeyi çalışma grubu kapsamına aldık.